Hybridityöskentely
Koronavirus muutti etenkin asiantuntijayritysten työn läsnätyöstä etä- ja hybridityöksi kertaheitolla. Paikkariippumaton työ haastaa miettimään niin itsensä johtamista, työhyvinvointia, oman työn aikataulutusta, kuin nykyisiä työympäristöjä ja -tapojakin. Useissa organisaatioissa esimerkiksi etätyöskentelyyn tarvittava teknologia ja toimintatavat ovat muokkautumassa väliaikaisratkaisusta pysyväksi muutokseksi.
Hybridityöllä tarkoitetaan työskentelymallia, jossa tiimit voivat tehdä yhteistyötä samanaikaisesti sekä toimistolla että etäpisteissä. Tämä mahdollistuu tehokkaimmin integroiduilla ohjelmisto- ja teknologiaratkaisuilla, jossa jo olemassa olevien etäohjelmistojen (esim. Teams, Zoom) lisäksi hyödynnetään kosketusnäyttöihin ja henkilökohtaisiin laitteisiin saatavia lisätyökaluja. Modernit hybridityökalut lisäävät vuorovaikutusta ja nopeuttavat työnkulkua, tuoden kaikki paikasta riippumatta samaan työtilaan.
Tehokasta työskentelyä
Teknologia voi parhaimmillaan tukea keskustelua ja verkostoitumista ja tietojärjestelmät sekä virtuaaliset työtilat ovatkin yksilöllisen ja ryhmäpohjaisen työn alusta. Virtuaalisessa työympäristöjä myös prosesseja voidaan ohjata ja muodostaa vapaammin kuin fyysisessä. Työn vapausasteeseen vaikuttaa myös osanottajien lukumäärä sekä työprosessien tekninen ja organisatorinen tukeminen. Ryhmien ja yksilöiden työtä ja ajattelua voidaan tukea virtuaalisten työtilojen avulla.
Yrityksiä tietysti kiinnostaa hybridi- ja etätyöskentelyn kautta syntyvät taloudelliset edut. Etätyöntekijöiden tuottavuuden mittaaminen ei ole kuitenkaan yksiselitteistä. Etätyöntekijöiden tuottavuus on kuitenkin tilastojen mukaan suurempaa kuin työpaikalla työskentelevien. Kun etätyö suunnitellaan ja toteutetaan hyvin, tuottavuus on hyvää. Älynäytöt ja niiden tiimityöskentelyohjelmistot sekä oheislaitteet ratkaisevat näitä haasteita. Nykyaikaisen teknologian avulla tiimit työskentelevät tehokkaasti niin samassa työtilassa kuin etätoimistollakin.
Virtuaalisessa työympäristössä myös prosesseja voidaan ohjata ja muodostaa vapaammin kuin fyysisessä.
Muuttuva työ
Ennen COVID 19-pandemiaa etätyö oli vielä rajallisempaa ja säännöstellympää kuin tällä hetkellä. Nykytilanteeseen siirtyminen on vaatinut työyhteisöiltä uusien normien ja työskentelytapojen luomista. Palaverikulttuuriin ja vuorovaikutuskäytöntöihin on tullut nopealla tahdilla uusia toimintatapoja. Virtuaaliset palaverit koetaan tehokkaampina ja myöskin asiapitoisempana kuin läsnätyössä. Palaverien monipuolistaminen erilaisten teknologisten ratkaisujen avulla onkin ollut tervetullut uudistus. Kaikki osallistujat ovat päässeet etä- ja hybridityön myötä paremmin osallistumaan ja saaneet puheenvuoroja järjestelmällisemmin. Tavoitettavuus eri digitaalisissa työkanavissa on ajanut organisaatioita luomaan yhteisiä periaatteita ja käytäntöjä.
Nykytilanteeseen siirtyminen on vaatinut työyhteisöiltä uusien normien ja työskentelytapojen luomista.
Keskustele aiheesta LinkedIn-sivullamme
Sujuvaa etä- ja hybridityöskentelyä
Työajan joustavuus on monelle kiireiselle työntekijälle tervetullut ratkaisu. Aamuisin ei tarvitse lähteä puskemaan läpi ruuhkan ja vapaa-aika alkaa nopeammin siirtymien poistuessa. Työnantajan kannalta esimerkiksi työtehon ja tuottavuuden parantuminen sekä toimitilojen kustannusten säästöt ovat etätyön etuja. Myös ympäristövastuullisuus paranee työmatkaliikenteen vähennyttyä. Etätyön määrä voi vaihdella satunnaisesta säännönmukaiseen ja lyhytkestoisesta kokoaikaiseen. Tärkeää on, että joustavuutta haetaan sekä työnantajan että työntekijän ehdoilla.
Miten uudet työskentelymallit ovat muuttuneet – mitä mahdollisuuksia ja haasteita ne ovat tuoneet? – Keskustele kanssamme LinkedInissä!
SMART Business -palvelut yrityksille ja organisaatioille
SMART Business -palvelut kattavat eri tiimien välisen digitaalisen yhteistyön tarpeet, jossa jo olemassa olevien ohjelmistojen ja etäohjelmistojen (esim. Teams, Zoom) käyttöä rikastutetaan eri toimipisteiden ja etäosallistujien vuorovaikutusta lisäävillä työkaluilla sekä työnkulkua nopeuttavilla ominaisuuksilla. SMART Board -kosketusnäytöt ja Team Works -ohjelmistoalusta tuovat eri neuvotteluhuoneet ja etäosallistujat samaan työtilaan.
SMART Business -palvelut kattavat kaikki organisaation tarvitsemat palvelut, joilla siirtyminen mm. osallistavaan ja vuorovaikutteiseen hybridityöskentelyyn sujuu mahdollisimman joustavasti ja tehokkaasti.
Kustannustehokkaat palvelumme perustuvat tarvekartoitukseen, jonka perusteella räätälöimme asiakkaan tarpeita ja liiketoiminnan tavoitteita vastaavan kokonaisratkaisun tehostamaan nykyisen toimintaympäristön käytettävyyttä. Valtuutetut asennuskumppanimme hoitavat laitteiden ja ohjelmistojen asennukset.
Sertifioitujen kouluttajiemme tuottamilla perus-, erikois- ja jatkokoulutuksilla takaamme asiakkaillemme sujuvan käyttöönoton. Ylläpito- ja tukipalveluilla sekä mm. uusien käyttäjien koulutuksilla asiakkaamme saavat sujuvuutta ja jatkuvuutta SMART-ratkaisujen tehokkaaseen käyttöön.
Lähteet:
Is It Time to Let Employees Work from Anywhere? Harvard Business Review
Etätyö ja sen johtaminen, Vaasan yliopisto
Etätyöopas työnantajille, Työministeriö